pondělí 9. listopadu 2020

Pondělí Svatomartinská husa - HOSTINA - pro skupinu 14 - 16.15

 Krásný den, tak už tu máme opravdu pořádnou zimu, ráno se začala objevovat jinovatka, v noci mrzne.

Blíží se zima, coby dup je tady svátek sv. Martina - 11.11. a to už by mohl přijet i na bílém koni a přivézt první sníh. Tento den tradičně oznamoval úplný konec zemědělské sezóny a začátek zimy.

A takový konec veškerých prací na poli a zahradě to chce pořádnou oslavu, hostinu, posvícení.

Na stole nesměla chybět pečená husa, k níž se také pojí legenda. Povídá se, že sv. Martin byl tak skromný, že se před přijetím do biskupského úřadu schovával mezi husami, které ho však prozradily svým štěbetáním, jiná legenda praví, že Martina husy svým křičením rušily při kázání a tak je odsoudil a nechal upéct (takže taková malá pomsta ukřičeným husám). Svatomartinská husa byla ale také posledním masem před šestinedělním adventním půstem. To se zas až do vánoc žádné maso nejedlo, takže taková tučná husí pečínka nevadila, bylo třeba se nasytit do zásoby. A husičku pěkně doplňuje i svatomartinské víno. Nyní na podzim se totiž první víno konečně mohlo začít ochutnávat a zhodnotit tak, zda se povedlo a tak zhodnotili úspešnost své celoroční práce. Ti praví vinaři jej pijí 11.11. přesně v 11 hodin.

Největší svatomartinské oslavy a slavnosti probíhají na jižní Moravě – v kolébce českého vinařství. Kromě husy a vína se podávají i další delikatesy

Takže to tu máme dnes to bude o hostině, a to pořádné. Tady máte opět několik ukázek

Tady středověká hostina, i když velmi způsobná, tenkrát se prý třeba kosti odhazovaly pod stůl 

Tady jedna hostina z doby baroka

to tady už je vidět i něco pod stolem
a tady krásné zátiší se vším možným jídlem

Tady si všimněte tváří a výrazu jedlíků

Tady jde spíš o nějakou oslavu, společenské setkání, podle výzdoby

A tady dvě grafiky Zdeňka Mézla, i přesto, že jsou jeho obrázky pečlivě přesné a detailní, rozhodně má i smysl pro humor, na obou obrázcích se pod stolem skrývá malý zloděj :-) a aby se při jídle nenudili o to se starají hladově koukající muzikanti.


Hostina v podání autora Maxipsa Fíka Jiřího Šalamouna

No a tahle hostina od Jiřího Anderle je spíš ukázkou přejídání a hamounství

Tak dnes zkuste nakreslit takovou posvícenskou hostinu nebo hody u vás, jak by to vypadalo. Jak se sejde celá rodina, s babičkou, dědou strejdou bratranci a třeba i se sousedy. S maminkou připravíte slavnostní ubrus a krásné skleničky a přinesete pekáč s dozlatova upečenou husou, k tomu knedlíky, třeba i chlupaté, bramborové, nebo houskové, k tomu švestkové koláče, vdolky bábovku  trochu zeleniny, nějaké to hroznové víno teď na podzim, prostě musíte se najíst do zásoby :-) 
Nebo byste dneska na takovou hostinu připravili pizzu, špagety, barevné bombony, hranolky, chipsy, tatranky a tuny  zmrzliny s čokoládou?
Nakreslete nejprve slavnostní stůl, pak na něj prostřete plné mísy talíře poháry... a potom za stůl usaďte jedlíky, vidět budou hlavně obličeje, mlsné jazýčky, naducané tváře, někdo se cpe ani nestačí polykat zatímco někdo protahuje obličej a vjídle se nimrá....




Žádné komentáře:

Okomentovat